Aikido in Dojo Leeuwarden

Aikido is een moderne krijgskunst die werd ontwikkeld door O'Sensei Morihei Ueshiba. O'Sensei volgde jarenlang lessen in verschillende Japanse krijgskunsten en uiteindelijk verfijnde hij de oude technieken en vormde een nieuwe, zeer effectieve methode voor zelfverdediging.

De kern van alle Aikido technieken is het hele lichaam te bewegen vanuit het zwaartepunt van je lichaam (vlak onder de navel). Zelfs wanneer het lijkt alsof er maar een lichaamsdeel wordt gebruikt, dan nog komt de beweging voort uit dat zwaartepunt. Het doel van de technieken is om de tegenstander uit balans te brengen door zijn of haar zwaartepunt uit balans te brengen. Hierdoor kan iemand met weinig spierkracht iedere aanvaller of zelfs meerdere aanvallers de baas.

Een gemiddelde les bestaat uit een warming-up en stretchen, roltechnieken & valbreken en verdedigingstechnieken tegen een of meerdere aanvallers. De nadruk ligt in eerste instantie op zelfverdediging. In de lessen wordt aandacht besteed aan ademhaling, houding en het ontwikkelen van Ki en bewustwording. Er wordt regelmatig geoefend met een stok (Jo) en een houten oefenzwaard (Bokken).

De lessen voor volwassenen en kinderen worden gegeven door Merlijn Torensma Sensei (3e dan Aikikai Aikido, aangesloten bij JBN), Patrick Geldhoff en Gerard Cuperus (beide 1e dan Aikikai Aikido). Zie Aikido Koshinkai/Aikido Leeuwarden (klik hier) voor uitgebreide informatie over aikido.